Historie
Oranjecomitè JulianaHet Oranjecomité ‘Juliana’ is op 14 oktober 1913 opgericht door een aantal enthousiaste en betrokken Veenders. Het Oranjecomité bestaat uit circa 14 gepassioneerde vrijwilligers. Verder kent de vereniging geen leden. In 1913 is gestart met de belangrijkste activiteit: het organiseren van de najaarsfeesten in Roelofarendsveen. In de loop van de jaren is de Veense kermis uitgegroeid tot een van de grootste en gezelligste feesten van de regio. In 1975 is het comité gefuseerd met de Oranjevereniging van Oude Wetering omdat de dorpen Roelofarendsveen en Oude Wetering ook steeds meer met elkaar vergroeiden. Vanaf dat moment is de naam Oranjecomité Alkemade-Oost gevoerd. Na deze fusie is de Koninginnedag een 2e belangrijke activiteit geworden. Op 1 januari 2009 is de gemeente Alkemade opgeheven zodat we weer terug hebben gegrepen op onze oude naam Oranjecomité ‘Juliana’.
Als het om informatie uit de beginjaren gaat dan zijn we sterk afhankelijk van de oudere inwoners van Roelofarendsveen. Bekend is dat in 1913 de initiatiefnemers een kleine kermis aan het Noordeinde (waar later de Rabobank stond) organiseerden. Er werden houten vlonders gelegd om de bezoekers niet letterlijk in het veen te laten (door)zakken. De exploitanten kwamen per schip naar de Veen. Het water vormde in de beginjaren een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Met Veense pramen waarop onder andere de harmonie had plaatsgenomen werd een ‘gondelvaart’ gehouden.
Uit de jaren voor de oorlog is bijna niets op schrift vastgelegd. Er is een foto uit 1926 met het Oranjecomité uit die tijd. De programmaboekjes worden pas sinds 1938 bewaard. In 1962 werd door een misrekening het 50-jarig bestaan een jaar te vroeg gevierd. Op het moment dat men er achter kwam waren de voorbereidingen al zover gevorderd dat men besloot het feest toch maar te vieren. In 1988 is dit bij het 75 jarig bestaan rechtgezet in een tijd waarin zelfs stemmen op gingen om het comité op te heffen.
In 2013 is het 100 jarig bestaan van het Oranjecomité op grootse wijze gevierd. En natuurlijk weer met de gehele gemeenschap. Met Koningsdag was er een vijf dagen durend feest in een grote feesttent op het kermisterrein. Daarnaast is er een expositie gehouden bij Oud Alkemade en is er een boek uitgebracht over 100 jaar Oranjecomité Juliana. En met de kermis was er een supervette mega attractie waar alleen grote steden van kunnen dromen.
Was er in de jaren 80 even een dip in de belangstelling, de afgelopen decennia is de kermis echter weer uitgegroeid tot een feest waar men al maanden van te voren naar toe leeft. Bij de oude Veenders zit het in de genen, nieuwe Veenders worden er mee besmet en mensen die de Veen hebben verlaten komen er, al was het maar voor de bloemencorso, voor terug.
Natuurlijk besteedt het Oranjecomité elk jaar veel energie aan het organiseren van alle activiteiten maar zonder inzet van eenlingen, gezinnen, families, straten, vriendengroepen, het verenigings- en bedrijfsleven zou het nooit zo’n succes zijn. Elk jaar weer wordt er door vele mensen initiatieven genomen om Koningsdag en de kermisweek bijzonder te maken. Aan het comité de eer om dit allemaal in goede banen te leiden en te zorgen dat het voor elke inwoner van Roelofarendsveen en Oude Wetering echte feestdagen zijn!